Kryptovaluta – möjligheter och risker

Digitala kryptovalutor har på kort tid etablerat sig som både betalmedel och investeringsmöjlighet. För den som lyckas finns möjlighet till stor avkastning, men riskerna är stora. Det här ska du tänka på om du vill investera i kryptovaluta.

Flera digitala valutor som inte är knutna till centralbankerna har lanserats under senare år. Den mest välkända kryptovalutan är Bitcoin (BTC). Under några få år kunde den som investerat i bitcoin få en extrem värdeökning och möjligheterna att investera har blivit större. För den som inte har kunskap om kryptovalutor är steg ett att läsa på om hur blockkedjeteknik fungerar. Den här tekniken är grunden till alla de många digitala valutor som finns idag.

Steg två är att läsa på om de olika valutorna och bestämma sig för vilken som har störst investeringspotential. Mindre valutor har ofta större möjligheter till värdeökning om de blir populära, men risken är stor att de inte blir upptäckta och handlade i tillräckligt stor utsträckning. Eftersom Bitcoin i särklass är den mest handlade av alla digitala valutor erbjuder den mer stabilitet än många av de mindre valutorna.

Hur gör du för att investera i kryptovaluta?

För den som vill investera i kryptovaluta finns flera olika alternativ. Du kan skaffa en digital plånbok i till exempel bitcoinnätverket. Plånboken lagras på din hårddisk och kan sedan användas för att köpa och sälja valuta eller ta betalt för varor och tjänster i bitcoin. Nackdelen med en plånbok är att det kan vara tekniskt komplicerat. Ett annat alternativ för den som inte vill hantera tekniken själv är att använda sig av cryptomäklare och digitala marknadsplatser som erbjuder handel med kryptovaluta.

Det är viktigt att köpa kryptovaluta från kända och väletablerade mäklare och webbplatser med bra recensioner. Eftersom kryptovalutor handlas på en helt oreglerad marknad finns det många bedragare. Ibland erbjuds pyramidspelsliknande upplägg som säger sig generera stor avkastning, dessa bör naturligtvis undvikas. Undersök noggrant de olika handlare som finns på marknaden för att hitta seriösa aktörer för dina investeringar.