Laga din trasiga telefon

Reparation av smartphoneSmartphones är avancerade, men också ganska känsliga. Det är lätt hänt att någon del av dem går sönder. Som tur är går det ganska enkelt att laga telefonen själv. Det är dock långt ifrån alla som är medvetna om detta.

Spruckna skärmar, utslitna batterier, kantstötta hörn och mikrofoner som slutar att fungera. En smartphone är en ganska känsliga konstruktion. Därför gör du klokt i att skydda din lur med ett skal och skärmskydd till glaset. Om olyckan ändå skulle vara framme behöver du inte köpa en ny telefon. De som säljer lurar vill naturligtvis att du ska tro det, men många fel kan man åtgärda själv.

Läs hur du lagar en samsung galaxy s7 på egen hand här. Du behöver rätt reservdelar, och verktyg som är anpassade för att reparera telefoner. Det kan vara bra att känna till att olika telefoner är olika svåra att reparera. Enligt sajten Ifixit är Fairphone lättast och HTC One svårast. Hela listan finns här. Det är inte säkert att en ny mobil är lättare att reparera än en gammal, det kan variera en hel del. Vissa nya modeller är svårare, andra är lättare. Detta bekräftas av reparatörerna på företaget Mumien för tidningen Mobil.

Några andra råd när det gäller att reparera telefoner är följande:

  • Utnyttja garantin i första hand. Om du försöker reparera en telefon som har garanti kvar gäller den antagligen inte om du sedan skulle få problem. Kontakta en auktoriserad återförsäljare för att ta reda på vad som kan göras på garantin. Apple har tidigare varit snåla med att reparera även när garantin har gällt, vilket Macworld skriver om här.
  • Ha tålamod och stressa inte. För att få ett bra resultat är det viktigt att du har tid på dig. Försök inte laga telefonen sent en vardagkväll, avsätt hellre en hel eller halv dag när du är ledig. Det kanske inte tar så lång tid, men det är viktigt att ha marginaler.
  • Ge dig inte på de svåraste reparationerna först. Att byta ut hela högtalaren är svårare än att byta batteri. Har du väl bytt batteri en gång kan du dock ge dig på något svårare nästa gång.