Men glöm inte nyckeln

Ja det är svårt ibland det här med nycklar, de är så små och så lätt att förlägga någonstans, med ofta omständiga och jobbiga kosekvenser till följd. I dag skriver vi om detta och hur man kan undvika att hamna i en sådan situation.

I en artikel i Metro kan vi läsa att det trängs av borttappade nycklar hos polisen, närmare 300 nycklar lämnas varje månad in och sommaren är en period då ägare till nycklar är mer tankspridda än vanligt. Nycklarna sparas i 90 dagar innan de förstörs, så om man inte hämtar sin nyckel förlorar man den för alltid. Eftersom det är så få som hämtar ut sina nycklar så är det ett par kilo i nyckelvikt som förstörs varje år.  För den som vet med sig att denne är tankspridd och relativt ofta tappar bort saker är det en väldigt bra idé att införskaffa en nyckelbricka här: https://www.mysafety.se/markning/nyckelbricka

En som däremot inte hade en nyckelbricka var en 63-årig hyresgäst som råkade tappa bort nyckeln till sitt källarförråd, hon tvingades sen ersätta hyresvärden med närmare 10 000 kronor. Eftersom nyckeln också gick till husets samtliga förråd i källaren kände hyresvärden sig tvungen att faktiskt byta ut låscylindrar och beställa nya nycklar till de kvarvarande hyresgästerna, något som blev dyrt. Mer om denna oturliga historia går att läsa om här i Svenska Dagbladet.

Bilnycklar ett hett byte

Även i Göteborgs-Posten kan vi läsa att det kan bli dyrt att slarva bort nyckeln, inte minst om det är nyckeln till din bil som är borta och bilen står låst, eftersom bilar i dagens läge är utrustade med elektroniska låssystem så har kostnaderna stigit avsevärt. Det är omkodning av låssystemet som kostar och som tar tid.

Ett tips är att inte lämna framme särskilt bilnycklar som byte för en eventuell inbrotts- eller biltjuv, så som att ha de liggandes på byrån eller i hängandes i nyckelskåp i hallen, inte heller är det särskilt bra att ha bilnycklar i jackfickan när jackan hänger i ett kapprum på en restaurang eller i en garderob på en offentlig plats, eller att ha kvar nyckel som lätt byte i ett omklädningsrum. Men samtidigt kan man inte tänka på alla risker jämt och ständigt, det kan då vara bra att ha en nyckelbricka till nyckeln men även vara varsam. Med det nya låssystemet är det, höga kostnader till trots, svårare att köra iväg med en bil eftersom inte dörrarna kan öppnas samt att det inte är lika lätt att tjuvkoppla elsystemet.