Undvik skilsmässorenoveringen

Renoveringar är en vanlig orsak till skilsmässa, visar flera undersökningar. Om du vill undvika att hamna i den situationen är det viktigt att du planerar renoveringen extra noga, både när det gäller det personliga och det praktiska.

Inredningssajten Houzzhar frågat 6000 av sina användare, runt om i världen, om deras renoveringar. En tjugondel av dessa uppgav att de velat avsluta en relation till följd av en renovering, skriver Elle Decoration.

En lyckad renovering handlar till viss del om det praktiska. Ett tips är exempelvis att välja handverktyg från en och samma tillverkare, så att du kan använda samma typ av batteri till alla. Se till att du har extrabatterier, och att ett batteri alltid är på laddning när du arbetar, så att du enkelt kan byta när ett batteri har tagit slut. Det får renoveringen att flyta på smidigare, men gör kanske inte skillnaden mellan skilsmässa och ett fortsatt och lyckligt äktenskap.

De personliga aspekterna

Par som renoverarDet som är viktigast för att äktenskapet ska klara renoveringen är dock personliga aspekter. Enligt undersökningen från Houzz är personligt tycke och smak en viktig anledning till konflikter, men vad vi bråkar om mer konkret varierar mellan olika länder. Svenskarna bråkar om vilka möbler man ska välja, ryssar om tapeterna, och tyskar om väggfärgen, skriver Expressen.

Att flytta ihop innebär ofta en stor omställning. Men har man väl klarat att enas om vad som ska finnas synligt i hemmet, och vad som ska gömmas i ett förråd, säljas eller skänkas bort, då vet man var man har varandra. Det är åtminstone vad de flesta tror. När det blir dags att börja planera en renovering kommer många meningsskiljaktigheter fram, vilket visas av undersökningen.

En renovering kan också bjuda på många obehagliga överraskningar, berättar tidningen Residence. De beställda fönstren kan visa sig vara bruna istället för gröna. Dolda fel kan också uppenbaras.

Det går inte att förebygga allt, men ju mer man är förberedd på att oförutsedda saker kan hända, desto bättre. Läs gärna på om renoveringar som har gått snett, för att veta vad man kan råka ut för.